Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > przechowywanie żywności

Przechowywanie Żywności

Przechowywanie świątecznego jedzenia
22.04.2025 10:44 Tak trzeba przechowywać jedzenie po świętach. Będzie dobre jeszcze przez kilka dni

W większości polskich domów święta to przede wszystkim czas spędzony na rozmowach przy suto zastawionym stole. Na nim – mnóstwo pysznych potraw, często w ilościach nie do przejedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które zostało po świętach?Ciasta, sałatki, kapusta, wędliny… Podczas przygotowań do świąt trudno przewidzieć apetyty gości, a zgodnie z tradycją niczego nie powinno zabraknąć. Dlatego po świętach często zostajemy z lodówką pełną pysznego jedzenia, którego przecież nie chcemy wyrzucać.

fot. Canva / Sisoje
29.03.2024 13:24 Tak przechowuj żywność, by uniknąć zatrucia. Sanepid ostrzega

Święta to czas, gdy nasze stoły nierzadko uginają się od jedzenia. Jednak gdy potrawy leżą tam zbyt długo, mogą się zepsuć. A spożycie zepsutego jedzenia to prosta droga m.in. do dolegliwości żołądkowych. Można tego uniknąć. Sanepid przypomina o zasadach przechowywania żywności. Polecamy się z nimi zapoznać.